Wat is een computer virus

Computervirus

Een computervirus is nooit fijn om te hebben op je computer of laptop. Het zorgt ervoor dat je computer erg langzaam wordt, in sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat je hem helemaal niet meer kunt gebruiken. Dit wil je natuurlijk het liefste voorkomen, een manier om dit te doen is door op te letten met het soort links wat je opent, en je moet ervoor zorgen dat je geen gekke downloads uitvoert op het internet die niet te vertrouwen zijn. Door dit te doen krijg je ook geen virus op je computer. Maar wat is een computervirus nu precies? Laten we dat eens uit gaan zoeken.

Wat is een computervirus?

Een computervirus heeft grappig genoeg best wel een beetje wat weg van een normaal virus. Als huisarts hoeven we niet uit te leggen wat een normaal virus is, dit is tenslotte jullie vak gebied. Wel kunnen we kijken naar wat een computervirus is, en op wat voor manier hij lijkt op een normaal virus. Een computer virus lijkt op een biologisch virus in zijn uiterlijk en werkwijze. Het zorgt er namelijk voor dat het virus door de beveiliging van de computer heen komt. Bij de beveiliging moet je bijvoorbeeld denken aan de Firewall of de anti virus software. Wanneer het virus hier doorheen is plaatst het virus een deel van zichzelf in de drager. Hij voert enkele handelingen uit en zorgt ervoor dat het computervirus over steeds meer componenten en programma’s gaat zitten. Dit lijkt dus wel een beetje op een biologisch virus wat van binnen uit het lichaam zich verspreid. Het computervirus is zo geschreven en gemaakt dat hij zichzelf altijd zal dupliceren. Terwijl dit alles aan de hand is, is het virus niet verplaatst, deze zit nog steeds in de computer.

Dit is dus een grote overeenkomst met een normaal virus. Het virus bevindt zich op een bepaalde plaats in het lichaam en verspreid van hieruit verder. Bij het computervirus is dit dus ook zo, door zich te dupliceren kan het van een centrale plek een hoop problemen veroorzaken. Een manier om het virus op te sporen is door te kijken waar het probleem zit op de computer. Wanneer het hoofdbestand of hoofdvirus wordt vernietigd dan kun je verder gaan kijken hoe je de computer kunt opschonen. Wanneer alles opgeschoond is zal alles weer moeten werken als voorheen.

Wat zijn de gevaren?

Op individueel niveau valt het mee met de gevaren, je computer kan er vast van lopen. Het wordt echter wel vervelend wanneer het virus het systeem zo verzwakt dat het systeem kwetsbaar wordt en vervolgens ook een vorm van spyware of worm binnen laat. Hiermee kan het zo meekijken met de wachtwoorden die je invult. Hier zullen de gevolgen groter zijn als we met privacygevoelige informatie werken.

Ook kan een computervirus grote problemen veroorzaken bij grotere instanties, of bij bijvoorbeeld interne systemen van ziekenhuizen.

Recente berichten