FAQ

FAQs

Veel gestelde vragen

Wat is een MSP

MSP staat voor “Managed Service Provider”. Een MSP is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van beheerde IT-diensten en -oplossingen aan andere bedrijven en organisaties. Een MSP biedt doorgaans een breed scala aan beheerde IT-diensten, zoals netwerkbeheer, beveiliging, cloudoplossingen, back-up en herstel, en helpdeskondersteuning.

Een MSP neemt de verantwoordelijkheid voor het proactief beheren en onderhouden van de IT-infrastructuur van een organisatie. Dit betekent dat de MSP de IT-systemen van een organisatie bewaakt en onderhoudt om ervoor te zorgen dat deze veilig, betrouwbaar en up-to-date blijven. Een MSP kan ook IT-projecten uitvoeren, zoals migraties, upgrades en implementaties van nieuwe software of hardware.

Door gebruik te maken van de diensten van een MSP, kunnen bedrijven hun IT-kosten beter beheren en hun IT-systemen optimaliseren. Een MSP kan bedrijven helpen om risico’s te verminderen, de efficiëntie te verhogen en de productiviteit te verbeteren. Een MSP biedt vaak 24/7 ondersteuning en kan problemen snel oplossen voordat deze de productiviteit van een organisatie beïnvloeden

Waarom maandelijks ICT beheer

Maandelijks ICT beheer kan voordelen hebben, zoals:
1. Proactief onderhoud: Regelmatige controle van systemen en apparatuur kan problemen vroegtijdig identificeren en voorkomen voordat ze groter worden.
2. Betere beveiliging: Door regelmatige software-updates, antivirus scans en beveiligingspatches kan de beveiliging van systemen op peil blijven.
3. Kostenbesparing: Preventief onderhoud kan problemen voorkomen en daarmee onverwachte kosten voor reparaties of vervangingen verminderen.
4. Verbeterde systeemprestaties: Regulier onderhoud kan de prestaties van computers en netwerken optimaliseren, wat de productiviteit van medewerkers kan verhogen.
5. Toegang tot expertise: Bedrijven zonder interne IT-afdeling kunnen profiteren van externe expertise en ondersteuning bij het oplossen van problemen en het optimaliseren van hun systemen.

 

Waarom zijn Windows/software updates zo belangrijk

Security en Windows patching zijn nauw met elkaar verbonden omdat het regelmatig bijwerken van Windows-systemen met de nieuwste patches en updates een essentiële stap is om de beveiliging van het systeem te verbeteren. Patches kunnen beveiligingslekken dichten die door hackers kunnen worden misbruikt, waardoor het risico op inbreuken en datadiefstal wordt verminderd.

Het is belangrijk om regelmatig te patchen, omdat hackers constant op zoek zijn naar kwetsbaarheden in systemen. Als een patch niet op tijd wordt geïnstalleerd, kan het systeem vatbaar blijven voor aanvallen.

Het patchen van Windows-systemen kan echter een complexe en tijdrovende taak zijn, vooral voor bedrijven met een groot aantal systemen. Daarom kan het uitbesteden van patchbeheer aan een externe serviceprovider een efficiënte en effectieve manier zijn om de beveiliging van systemen te waarborgen en de risico’s van inbreuken te verminderen.

Microsoft 365 en een safe relay koppeling voor veilig mailen

Een veilige relay-koppeling kan worden gebruikt om de veiligheid van e-mails te verbeteren die worden verzonden via Microsoft 365 (voorheen bekend als Office 365). Deze koppeling maakt het mogelijk om e-mails te verzenden via een beveiligde en geverifieerde e-mailserver, in plaats van het verzenden van e-mails rechtstreeks vanaf het Microsoft 365-platform.

Dit kan bijdragen aan het verbeteren van de e-mailbeveiliging door de mogelijkheid te bieden om uitgaande e-mails te controleren op spam en kwaadaardige inhoud voordat ze worden verzonden. Het biedt ook extra beveiliging tegen phishing-aanvallen en andere vormen van e-mailfraude.

Bovendien kan het gebruik van een veilige relay-koppeling bijdragen aan het verminderen van de kans op blacklisting van de e-mailservers van uw organisatie, omdat het de kans op het verzenden van ongewenste e-mails (zoals spam) vermindert.

Het is belangrijk op te merken dat het instellen van een veilige relay-koppeling kan variëren afhankelijk van de e-mailprovider die wordt gebruikt en de specifieke vereisten van uw organisatie. Het wordt aanbevolen om samen te werken met een ervaren IT-partner om ervoor te zorgen dat de koppeling correct is geconfigureerd en voldoet aan de eisen van uw organisatie.

 

Veilig mailen en NTA7516

 • NTA 7516 is een Nederlandse technische afspraak die specifieke eisen stelt aan het gebruik van e-mail en chat in de gezondheidszorg. De NTA 7516 is ontwikkeld door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) en heeft als doel om de uitwisseling van patiëntgegevens via e-mail en chat veiliger en betrouwbaarder te maken.


NTA 7516 beschrijft onder andere de eisen voor de inrichting en het gebruik van veilige e-mail en chatoplossingen, waaronder:

 • Het gebruik van een veilig en betrouwbaar systeem voor de verzending van e-mails en chatberichten;
 • Het vaststellen van de identiteit van de afzender en ontvanger van de e-mails en chatberichten;
 • Het gebruik van sterke authenticatie- en autorisatiemethoden;
 • Het versleutelen van de inhoud van de e-mails en chatberichten;
 • Het bewaren van e-mails en chatberichten gedurende een bepaalde periode en het archiveren van de gegevens.
 • De NTA 7516 is bedoeld als hulpmiddel voor zorgverleners en zorginstellingen om aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen en de privacy van patiënten te waarborgen.


  De NTA 7516 is niet verplicht, maar wordt steeds vaker gezien als de norm voor het veilig uitwisselen van patiëntgegevens via e-mail en chat in de gezondheidszorg.

Microsoft 365 en jaarlijkse commitment

Microsoft 365 is een abonnementsservice die verschillende cloudgebaseerde diensten biedt, waaronder e-mail, opslag, productiviteitstools en samenwerkingstools. Bij het afsluiten van een abonnement op Microsoft 365 hebben gebruikers de mogelijkheid om een jaarlijkse toezegging te doen.

Een jaarlijkse toezegging betekent dat de gebruiker zich verbindt om Microsoft 365 voor een periode van één jaar te blijven gebruiken en hiervoor een jaarlijkse vergoeding betaalt. In ruil hiervoor kan de gebruiker in sommige gevallen profiteren van een korting op de maandelijkse kosten van Microsoft 365.

Bovendien kan een jaarlijkse toezegging ook voordelen bieden zoals:

 • Een vaste prijs voor het gehele jaar, zonder tussentijdse prijsverhogingen
 • Een betere onderhandelingspositie bij het onderhandelen over contractvoorwaarden
 • Betere opties voor facturering en rapportage

 

Het is echter belangrijk om te weten dat bij het afsluiten van een jaarlijkse toezegging voor Microsoft 365, er een financiële verplichting wordt aangegaan voor de duur van de overeenkomst. Dit betekent dat als de gebruiker besluit het abonnement op te zeggen voordat de termijn is verstreken, hij mogelijk toch de volledige kosten voor het jaar moet betalen. Het is dus belangrijk om de voorwaarden van het abonnement en de jaarlijkse toezegging goed te begrijpen voordat u een abonnement afsluit.

Regelgeving ICT Gezondheidszorg

Regelgeving in de ICT voor de gezondheidszorg is van cruciaal belang omdat het gaat om de verwerking en het beheer van zeer gevoelige en vertrouwelijke informatie over patiënten. Hieronder volgen enkele belangrijke regelgevende kaders die van toepassing zijn op de ICT in de gezondheidszorg:

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG): De AVG is een Europese wet die sinds mei 2018 van kracht is en regels oplegt voor de verwerking van persoonsgegevens, inclusief gegevens in de gezondheidszorg. Het bevat voorschriften voor het verzamelen, opslaan, delen en beschermen van gegevens en geeft individuen meer controle over hun persoonsgegevens.

De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO): De WGBO is een Nederlandse wet die regels stelt voor de behandeling van patiënten en de omgang met patiëntgegevens. Deze wet is van toepassing op alle medische beroepen en regelt onder meer de informatieplicht, toestemmingsvereisten en het inzagerecht van patiënten.

NEN 7510: NEN 7510 is een Nederlandse norm voor informatiebeveiliging in de gezondheidszorg. Het beschrijft de eisen voor het beveiligen van patiëntgegevens, waaronder het identificeren van risico’s, het implementeren van beveiligingsmaatregelen en het monitoren en rapporteren van beveiligingsincidenten.

MedMij: MedMij is een afsprakenstelsel dat het uitwisselen van medische gegevens tussen patiënten en zorgverleners bevordert. Het stelt eisen aan de interoperabiliteit, de veiligheid en de privacy van de uitwisseling van medische gegevens.

Het is belangrijk dat zorginstellingen en zorgverleners zich aan deze regelgeving houden om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van patiëntgegevens te waarborgen en de privacy van patiënten te beschermen.

Wat is Single Sign On

Single sign-on (SSO) is een methode voor gebruikersauthenticatie die gebruikers in staat stelt om één set inloggegevens te gebruiken om toegang te krijgen tot meerdere systemen en applicaties. Met SSO hoeven gebruikers slechts één keer in te loggen om toegang te krijgen tot meerdere applicaties of diensten.

In een SSO-systeem worden de inloggegevens van de gebruiker opgeslagen in een centrale database. Wanneer een gebruiker probeert in te loggen bij een bepaalde applicatie, verifieert het SSO-systeem de inloggegevens van de gebruiker en verleent toegang zonder dat de gebruiker opnieuw hoeft in te loggen. Dit kan het gebruiksgemak en de productiviteit verbeteren, omdat gebruikers niet telkens opnieuw inloggegevens hoeven in te voeren bij het wisselen tussen verschillende applicaties.

SSO-systemen kunnen op verschillende manieren worden geïmplementeerd, bijvoorbeeld via het gebruik van federatieve standaarden zoals SAML (Security Assertion Markup Language) of OpenID Connect. SSO is vooral populair in bedrijfsomgevingen waar gebruikers toegang nodig hebben tot meerdere systemen en applicaties, zoals bedrijfsnetwerken, cloudapplicaties en mobiele applicaties.

Microsoft 365 en Hybride Cloud Werken

Microsoft 365 en Azure bieden mogelijkheden voor hybride werken en beheer van domeinen.

Met Microsoft 365 kan een organisatie zijn e-mail, bestanden en Office-applicaties beheren in de cloud. Door de integratie van Azure Active Directory kunnen organisaties hun gebruikersbeheer en identiteitsbeveiliging versterken. Dit betekent dat gebruikers kunnen inloggen op Microsoft 365-applicaties met dezelfde inloggegevens als voor andere zakelijke toepassingen.

In een hybride werkomgeving kunnen medewerkers zowel op kantoor als op afstand werken. Met Microsoft 365 en Azure kunnen organisaties hun infrastructuur en applicaties veilig en toegankelijk maken voor zowel lokale als externe medewerkers. Bijvoorbeeld met Microsoft Azure Active Directory kunnen organisaties gebruikersbeheer en identiteitsbeveiliging centraal beheren en biedt het een veilige toegang tot cloudapplicaties en interne resources vanaf elk apparaat.

Ook kan Microsoft Azure gebruikt worden voor het hosten van servers, databases, en andere applicaties die nodig zijn voor een hybride infrastructuur. Met Azure kunnen organisaties hun lokale servers uitbreiden naar de cloud om zo schaalbaarheid, flexibiliteit en beveiliging te bieden voor hun hybride omgeving.

Kortom, Microsoft 365 en Azure bieden tools en functionaliteiten die organisaties kunnen gebruiken om een hybride werkplek te ondersteunen, waarbij de infrastructuur en toepassingen veilig en toegankelijk zijn, waar de gebruiker zich ook bevindt.

Wat is 3CX VoIP

3CX VoIP is een softwaregebaseerd telefoonsysteem voor bedrijven. Het biedt functies voor spraakcommunicatie, videocommunicatie, chat en het beheer van oproepen via een IP-netwerk in plaats van een traditionele telefoonlijn.

3CX VoIP stelt bedrijven in staat om meerdere communicatiekanalen te integreren in één platform, waaronder spraakcommunicatie via softphones, IP-telefoons en mobiele apparaten, videoconferenties en instant messaging. Dit maakt het mogelijk om communicatie binnen een organisatie te vereenvoudigen en te verbeteren, ongeacht de locatie van de gebruikers.

3CX VoIP biedt ook functies zoals automatische oproepdistributie, IVR (interactive voice response), voicemail, opname van gesprekken, en rapportage. Het systeem kan worden geïntegreerd met populaire CRM-systemen zoals Salesforce, HubSpot en Microsoft Dynamics, wat de productiviteit en efficiëntie van de medewerkers kan verbeteren.

Omdat 3CX VoIP gebaseerd is op software, is het makkelijker te beheren en te onderhouden dan traditionele hardwaregebaseerde telefoonsystemen. Dit kan leiden tot kosteneffectieve implementaties en schaalbaarheid in het toevoegen van extra lijnen of gebruikers.

Verschil tussen Exchange online en Kiosk

Exchange Online is de cloudgebaseerde e-mailoplossing van Microsoft, onderdeel van Microsoft 365. Het is ontworpen voor bedrijven van elke omvang en biedt functies zoals e-mail, agenda’s, contactpersonen, taken en notities. Gebruikers hebben toegang tot hun e-mails vanaf elk apparaat en vanuit elke locatie, zolang ze toegang hebben tot internet.

Exchange Online Kiosk is een abonnementsplan dat beperkte toegang tot e-mail biedt. Het is bedoeld voor medewerkers die slechts beperkte toegang tot e-mail nodig hebben, zoals werknemers in productie- of retailomgevingen, of werknemers die geen eigen bureau of computer hebben.

Het belangrijkste verschil tussen Exchange Online en Exchange Online Kiosk is de functionaliteit. Exchange Online biedt volledige toegang tot e-mail, agenda’s, contactpersonen, taken en notities, terwijl Exchange Online Kiosk alleen toegang biedt tot e-mailfunctionaliteit en beperkte opslagruimte.

Als gevolg hiervan is Exchange Online Kiosk meestal goedkoper dan Exchange Online, en is het geschikt voor organisaties die alleen basis e-mailfunctionaliteit nodig hebben voor bepaalde groepen werknemers. Organisaties die meer uitgebreide functionaliteit nodig hebben, kunnen beter kiezen voor Exchange Online of een ander abonnementsplan van Microsoft 365.

Verschil tussen Microsoft Basic, standaard en Premium

Microsoft 365 is een abonnementsservice van Microsoft die toegang biedt tot verschillende producten en diensten, waaronder Office-apps, e-mail, cloudopslag, samenwerkingshulpmiddelen, beveiliging en compliance. Er zijn drie verschillende abonnementen beschikbaar, namelijk Basic, Standaard en Premium. Het belangrijkste verschil tussen deze abonnementen zit in de aangeboden functionaliteiten.

 • Microsoft 365 Basic: Dit abonnement is het meest eenvoudige abonnement. Het biedt toegang tot webversies van de Office-apps en biedt beperkte e-mail- en agendafunctionaliteit via Exchange Online. Het is bedoeld voor kleine bedrijven of organisaties die alleen basisfunctionaliteit nodig hebben.

 • Microsoft 365 Standaard: Dit abonnement biedt toegang tot de desktop- en webversies van de Office-apps, plus extra functies zoals e-mail, agenda, contactpersonen en taken via Exchange Online. Het biedt ook meer opslagruimte voor e-mail en OneDrive voor Bedrijven, en heeft extra samenwerkings- en communicatiehulpmiddelen zoals Microsoft Teams.

 • Microsoft 365 Premium: Dit abonnement biedt alle functies van Microsoft 365 Standaard, plus extra beveiligings- en compliancehulpmiddelen, zoals geavanceerde bescherming tegen bedreigingen, informatiebeveiliging en nalevingscontroles.

Het juiste abonnement voor een organisatie hangt af van de specifieke behoeften en vereisten. Organisaties die voornamelijk e-mail en Office-apps gebruiken, kunnen het Basic- of Standaardabonnement overwegen. Organisaties die extra beveiliging en compliancehulpmiddelen nodig hebben, zoals in de gezondheidszorg of financiële sector, kunnen beter kiezen voor het Premium-abonnement.

 
 
 

Gedeelde mailboxen en persoonlijke mailboxen

Microsoft biedt zowel persoonlijke mailboxen als gedeelde mailboxen aan. Een persoonlijke mailbox is bedoeld voor individueel gebruik en is gekoppeld aan een specifiek e-mailadres en account. Een gedeelde mailbox is bedoeld voor groepen of teams en kan door meerdere gebruikers worden gebruikt en beheerd. Gedeelde mailboxen hebben een eigen e-mailadres en zijn toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers binnen een organisatie of groep.

Microsoft Hybride werken of RDP connectie naar een server

Microsoft 365 hybride werken en RDP Cloud zijn beide technologieën die bedrijven helpen bij het faciliteren van externe toegang tot bedrijfsgegevens en applicaties, maar ze verschillen in hun benadering.

Microsoft 365 hybride werken is gericht op het bieden van een naadloze en veilige verbinding tussen de on-premises infrastructuur van een bedrijf en cloudservices van Microsoft 365. Het biedt medewerkers de flexibiliteit om op afstand te werken met toegang tot e-mails, bestanden en applicaties. Dit kan worden bereikt door middel van een combinatie van services, zoals Microsoft Teams, SharePoint, OneDrive en Azure Active Directory, die worden geïntegreerd met de bestaande IT-infrastructuur van het bedrijf.

RDP Cloud daarentegen is een technologie die gebruikmaakt van Remote Desktop Protocol (RDP) om gebruikers externe toegang te bieden tot een op afstand gehoste Windows-desktop en -applicaties. Dit betekent dat alle gegevens en applicaties zich in de cloud bevinden en toegankelijk zijn vanaf elke locatie met een internetverbinding. Het biedt medewerkers de flexibiliteit om op afstand te werken zonder de noodzaak van een fysieke desktop- of serverinfrastructuur op locatie.

Beide technologieën hebben hun eigen voordelen en nadelen en welke het beste bij een bedrijf past, is afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf en de voorkeuren van de gebruikers. Microsoft 365 hybride werken is mogelijk een betere optie voor bedrijven die al gebruikmaken van de infrastructuur van Microsoft en de voorkeur geven aan een naadloze integratie met hun bestaande systemen. RDP Cloud is mogelijk een betere optie voor bedrijven die hun infrastructuur willen verplaatsen naar de cloud en flexibiliteit willen bieden aan hun medewerkers om vanaf elke locatie te werken zonder de noodzaak van een fysieke infrastructuur op locatie.