Wat is cybercrime?

Wat is cybercrime?

Cybercrime, ook wel high-tech crime genoemd, is criminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT. Door de anonimiteit en het massale bereik van internet is cybercrime zeer aantrekkelijk voor criminelen, omdat ze meer slachtoffers kunnen benaderen en minder kans hebben om gepakt te worden. De criminele activiteiten kunnen gericht zijn tegen personen, eigendommen, organisaties, elektronische communicatienetwerken of informatiesystemen. Cybercrime is strafbaar en wordt aangepakt door de politie en het Openbaar Ministerie.

Feitje 62 procentheeft nog nooit van social engineering gehoord (Bron: Alert Online)

Waarom moet cybercrime bestreden worden?

De gevolgen van cybercrime zijn verstrekkend. Het kan je niet alleen veel geld kosten als cybercriminelen op jouw naam leningen en uitkeringen aanvragen, maar ook de persoonlijke impact is groot. Identiteitsfraude kan soms jarenlang doorgaan, waardoor je verwikkeld raakt in lange procedures om je gelijk te halen. Dat zorgt voor een zware emotionele belasting. Cybercrime kost ook de overheid en het bedrijfsleven veel tijd en energie die zij liever aan andere dingen besteden.

 

Vormen van cybercrime

Hieronder vind je de verschillende vormen van cybercrime en wordt uitgelegd waar deze uit bestaan.

  • Virus
    Een virus is een klein programma dat de werking van je computer verstoort. Een virus kan gegevens op je computer beschadigen of verwijderen, je e-mailprogramma gebruiken om zichzelf te verspreiden of zelfs je hele harde schijf wissen. Veel virussen worden per e-mail verspreid en zijn vermomd als onschuldige bijlage, zoals een foto of geluidsbestand.
  • Malware
    Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking, vaak wordt dit ook een virus genoemd.
  • Phishing
    Het per mail hengelen naar informatie door criminelen wordt phishing genoemd. Via de mail (maar ook via de telefoon) lijken betrouwbare instanties zoals een bank of creditcardmaatschappij te vragen om bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie.
  • Ransomware
    Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto’s te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en je beloont criminelen voor hun gedrag.
  • Botnet
    Botnets zijn netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere software en door derden worden misbruikt. Botnets worden gebruikt voor het versturen van spam en het uitvoeren van cyberaanvallen.
  • Identiteitsfraude
    Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van je persoonlijke gegevens. Onder je naam worden er producten of diensten besteld, uitkeringen of creditcards aangevraagd, betalingen gedaan of bankrekeningen geopend. De fraudeur maakt zich schuldig aan oplichting en diefstal. Dit is strafbaar. De gevolgen van identiteitsfraude kunnen verstrekkend zijn.
  • Terrorisme en bedreiging
    Terroristen en andere radicale personen en groeperingen maken in grote getale gebruik van internet, bijvoorbeeld voor propaganda, het oproepen tot haat en geweld en het bedreigen van personen of instanties. Ook wordt internet ingezet bij het rekruteren en mobiliseren van personen bij het plannen van aanslagen.
  • DDoS-aanvallen
    Distributed denial-of-service (DDoS) – aanvallen hebben als doel een website of internetdienst onbruikbaar te maken door middel van overbelasting van de server. Vaak gaat het om websites van grote commerciële bedrijven, diensten van banken en creditcardmaatschappijen of e-maildiensten. De criminelen achter de aanvallen kunnen veel geld verdienen door hun diensten te verhuren of door bedrijven te chanteren. Particuliere websites zullen niet snel worden aangevallen, omdat er geen commercieel belang is.
  • Hacking
    In het dagelijks taalgebruik verstaan we onder hacken het inbreken in een computersysteem of netwerk. Inbrekers kunnen hiervoor onder andere gebruik maken van virussen, spyware, phishing en poortscans.
  • Internetoplichting
    Bekende vormen van oplichting zijn: phishing, scam, marktplaatsfraude en malafide ticketsites.

    Bron: https://veiliginternetten.nl

Recente berichten