Sleeswijklaan 1D

8471AT Wolvega

085-7602809

Contact opnemen

info@curaict.nl

Stuur email met uw vraag

Health Cloud als sparringspartner voor de arts

De IBM Watson Health Cloud, een supercomputer als sparringspartner

Voor een specialist of voor een huisarts blijft het altijd lastig om beslissingen te nemen. Met sommige ingrepen is de uitslag van een operatie of behandeling moeilijk in te schatten. Als arts en mens zit je dan ook met een moreel dilemma, waardoor het lastig kan worden om rationeel een beslissing te maken. Gelukkig is er nu een sparringspartner voor artsen in de ontwikkeling. Deze oplossing staat ook wel bekend als de IBM Watson Health Cloud.

Wat is dit dan precies?

De naam zegt natuurlijk niet zo veel, laten we daarom eens gaan kijken wat het nu precies is. De IBM Watson is een soort super computer. In deze computer is over de jaren heen ontzettend veel informatie aan toegevoegd. Hij zit dan ook vol met allerlei soorten diagnoses, statistieken en diagnoses. Vrijwel iedere aandoening, ziekte of operatie is wel opgeslagen in de Watson Health Cloud. Het is dan ook echt een soort verzamelbank van statistieken die van belang zijn voor een arts. Deze statistieken staan allemaal opgeslagen in een centrale plek binnen de computer. Zelf heb ik een presentatie bij mogen wonen van de IBM Watson Health Cloud en de mogelijkheden zijn legio, ik geloof dat het echt dat IBM Health Cloud een gigantische rol kan gaan spelen in de zorg.

Wist je dat één mensenleven gemiddeld 1000gigabyte aan data is

 

 

Wat kun je er mee?

Doordat er talloze onderzoeken en medische dossiers opgeslagen zitten in Watson is het mogelijk om voor jou als arts met de Watson app het juiste medicijn te vinden voor chronisch zieken. Iedereen heeft andere variabelen die Watson allemaal mee kan nemen. Zodat je behandelplan altijd op maat is en niet generiek aan de casus.

Voor specialisten kan je met Watson Health Cloud de slagingskans van een operatie kunt berekenen gebaseerd op duizenden onderzoeken en operatie verslagen. Dit maakt het dus veel makkelijker voor een arts om op basis daarvan een keuze te maken, stel iemand heeft een inoperabele tumor waar alleen een operatie mogelijk is met een heel laag slagingspercentage, is dus een geval waarbij de arts kan kijken of opereren wel zo handig is. Misschien is het slagingspercentage dusdanig laag dat opereren alleen maar onnodige risico’s met zich mee zou nemen. Ook is het handig om heel snel te zien wat voor soort operatie geschikt is per ziekte, je kunt door het raadplegen van de Health Cloud dus heel snel een conclusie vormen voor een behandeling.

Interessante video Watson in actie

Hoe ontwikkelt dit verder?

Naarmate er steeds betere ontwikkelingen worden gemaakt op het gebied van IT zal het gebruik van de IBM Watson alsmaar toenemen. De kans is dan ook groot dat in de toekomst iedere arts een toegang zal hebben tot de Watson App. Het maakt het opzoeken van onderzoeken en medische literatuur makkelijker. Daarnaast kan het zorgen voor een hoger overlevingspercentage bij bepaalde ziektes, je kunt namelijk veel nauwkeuriger beslissen of opereren wel noodzakelijk is. Tot nu toe is het gebruik ervan dus nog beperkt, dit zal echter niet meer zo heel lang gaan duren. Binnen no time kan iedere arts gebruik maken van deze prachtige techniek.

 

Deel deze post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email