Sleeswijklaan 1D

8471AT Wolvega

085-7602809

Contact opnemen

info@curaict.nl

Stuur email met uw vraag

Facetime met je huisarts

Facetime met je huisarts

De techniek is de laatste jaren steeds verder uitgebreid, we leven dan ook echt in een technologische revolutie. Het dagelijks leven is niets meer zonder de telefoon en vrijwel alles gaat via het internet. Dit is niet alleen zo op het gebied van amusement, we zien dit namelijk ook terug op het gebied van de zorg. De laatste paar maanden is er een nieuw concept ontstaan, dit is een virtual dokter bezoek doormiddel van je smartphone. In Japan zijn er al daadwerkelijk grote bedrijven die hier mee bezig zijn. Zo hoef je dus de deur niet meer uit om een diagnose te krijgen.

 

Hoe werkt het dan precies?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van Facetime. Dit is gewoon een manier van communiceren waarbij je de ander kunt zien op de camera. Dit principe van een virtueel dokter bezoek werkt een beetje hetzelfde. Je kunt namelijk een dokter kiezen die vervolgens over de telefoon het gesprek met je aangaat. Het gesprek is hetzelfde als ieder ander dokter bezoek, hij vraagt waar je last van hebt en waar mogelijk schrijft hij je een recept voor of bedenkt een behandelplan. Door het webcammen kun je laten zien waar je last van hebt, dit is wel een groot voordeel ten opzichte van een telefonische diagnose. Zo zou je dus zeggen dat je niet meer langs hoeft te gaan bij de praktijk om geholpen te worden.

 

Wat is het nadeel?

Het is echter niet zo dat er totaal geen nadelen aan zitten. Integendeel, als het zo’n geweldig idee zou zijn dan zouden de huisartsen al niet meer hun praktijk bezitten. Het voornaamste nadeel is dat je nooit via de webcam precies van zien wat er nu aan de hand is met een persoon. Het beeld is hier gewoonweg niet groot genoeg voor, daarnaast kan de dokter het lichaam niet onderzoeken. Zo weet je dus nooit helemaal zeker of de diagnose wel klopt. Dit is natuurlijk iets wat niet moet gebeuren, wanneer je langsgaat bij een dokter dan moet je er van uit kunnen gaan dat de diagnose klopt en correct is. Daarnaast kun je door het scherm sommige dingen niet zien, zoals verkleuringen op de huid of eventuele bulten. Het is dus nog niet ver genoeg ontwikkeld om een realistisch beeld te geven van de conditie van de patiënt.

 

Gaat het de normale praktijk vervangen?

Dit ziet er nog niet naar uit voor de komende jaren. Dit komt mede dus door het feit dat je niet zeker weet of de diagnose klopt. Maar dit is nog niet alles, veel mensen vinden het namelijk fijner om persoonlijk een boodschap te vertellen dan over de telefoon. Het blijkt dan ook dat mensen meer open zijn wanneer ze face to face staan met hun arts. Het is dus een mooie ontwikkeling, maar geen ontwikkeling die de komende jaren erg veel voet aan de grond zal krijgen.

Deel deze post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email